5 trends in metaal analyse

BLog
Ontdek in het laatste artikel hoe onze LIBS-, OES- en XRF-metaal analysers de oplossing kunnen zijn voor uw toekomstige analysebehoeften.

Door Mikko Järviki, Global Head Global Head of Product Management HHTA

Van de opkomst van robots in het productieproces tot de afname van de kwaliteit van grondstoffen uit bepaalde bronnen, onze industrie is nog nooit zo uitdagend geweest. Dit maakt het zeker nu ook interessant en fascinerend.

Hier zijn slechts vijf ontwikkelingen die ons bij Hitachi High-Tech bezig houden; hoogte- en dieptepunten die van invloed zijn op de manier waarop we onze technologie ontwikkelen om een ​​succesvolle toekomst te garanderen voor degenen die met metalen werken of in de metaalindustrie.

1. 3D-printen in metaal

3D-printen is niet meer weg te denken, en de mogelijkheid om in metalen te ‘printen’ gaat veel verder dan prototype componenten en verschuift naar afgewerkte metalen componenten die mogelijk defect raken. Geprezen als de nieuwe techniek voor fabricage, is 3D-printen een ontwrichtende technologie die traditionele methoden op een enerverende manier zal veranderen. Na vele jaren met de metaalindustrie te hebben gewerkt, worden we enthousiast over deze vooruitgang in technologie.

In de toekomst denken we dat de analyse van afgewerkte producten eenvoudig zal zijn. Het is echter het testen van de grondstoffen waarbij onze analysers tot uw meest waardevolle hulpmiddelen kunnen zijn.

Grondstoffen kunnen zijn aluminium, kobalt, chroom, koper, roestvrij staal, titanium en wolfraam. Maar voordat een van deze kan worden gebruikt, moeten ze eerst bestaan ​​als pure elementen of legeringspoeder. Dit ‘poeder’ kan worden getest met een XRF (X-ray Fluorescence) metaal analyser om er zeker van te zijn dat het van de kwaliteit is die je nodig hebt voordat het in een essentieel onderdeel wordt omgezet. Als alternatief kunnen stationaire optische emissiespectrometers (OES), zoals de OE750 en OE720 van Hitachi, worden gebruikt om poeders te testen met behulp van een smeltoven. Dit geeft het voordeel om C, P, S, B en N te analyseren (als poeder op nikkel, kobalt of staal is gebaseerd) die XRF-machines niet kunnen analyseren. WDXRF en verbrandingsanalysatoren zijn een alternatief, maar deze kunnen tot drie keer duurder zijn dan bijvoorbeeld de OE750.

2. Metaalanalyse en big data

De opkomst van het toepassen van data als belangrijke hulpbron voor bedrijven is het afgelopen decennium toegenomen. Dit is in de metaalindustrie niet anders. Hoewel er is geïnvesteerd in procesbeheersing en -optimalisatie, loopt de industrie toch achter bij sectoren als het bankwezen en de media bij het toepassen van nieuwe digitale technologieën.

Het tempo neemt echter toe met innovaties op het gebied van analyse, mobiele oplossingen en automatisering die aanzienlijke winsten opleveren. Voor ons betekent de snelheid, eenvoud en het gemak van een metaal analyser waarmee een medewerker duizenden metingen per werkdag kan uitvoeren, dat we ons ook moeten aanpassen om gelijke tred te houden.

Gegevens en informatie zijn nu een essentieel onderdeel van een complete ‘toolkit’ voor metaal analyse. Of het nu is via het apparaat dat is verbonden met de cloud, via het IoT, of is geïnstalleerd in het instrument zelf.

3.Waarom nauwkeurigheid belangrijk is

Naarmate de wereldwijde concurrentie toeneemt of, zoals momenteel het geval is er materiaaltekorten zijn, lijdt het geen twijfel dat de kwaliteit van materialen uit sommige gebieden zal afnemen. In sommige landen worden enorme belastingvoordelen geboden aan fabrikanten die goedkope elementen zoals boor toevoegen aan materialen zoals staal. De regering van een van ‘s werelds grootste exporteurs van gelegeerd staal ondersteunt dit met een belastingverlaging van drie tot negen procent.

Dus terwijl iemand anders misschien een belastingvoordeel krijgt, moet u de ontvangen grondstof inspecteren om ervoor te zorgen dat u deze kosten niet betaalt. Voor deze toepassing zou een draagbare XRF-analyser zoals de X-MET8000 of een draagbare LIBS analyser zoals de Vulcan geschikt zijn. Wanneer echter een hogere precisie en nauwkeurigheid nodig is, zijn onze stationaire optische emissieanalysatoren, zoals de OE720 of OE750, de beste keuze om ervoor te zorgen dat u de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt voor de verificatie van uw inkomende grondstoffen.

4. Opkomst van de robots

Robotica en kunstmatige intelligentie (AI) vormen de kern van een nieuw tijdperk in de maakindustrie. Hiermee ook de drang om de industrie te digitaliseren. In veel industrieën spelen robots en AI al een cruciale en dominante rol. Denk aan het verbeteren van de nauwkeurigheid en consistentie, het verkorten van de doorvoer en het verbeteren van de productkwaliteit. De opkomst van de cobots, 24/7 fabrieksvloer en laboratorium, en cloud robotica zijn allemaal trends die we zien in de metaalproductie en hoe deze hierdoor verandert.

We hebben ook meer onderzoek gedaan naar manieren om u te helpen met connectiviteit en automatisering om de productie te optimaliseren. Hoewel een robot analyser die loopt en praat een eindje weg is, kunt u contact met ons opnemen over de apparaten die nu in uw productieproces kunnen worden geïntegreerd.

5. Materialen en hun impact op het milieu

Zinnen als ‘groen’ en ‘milieuvriendelijk’ komen tegenwoordig maar al te vaak voor. Onze branche is nog nooit zo alert geweest op deze ontwikkeling als nu. Hoewel het recyclen van schroot een milieuvriendelijkere praktijk is dan het winnen, verwerken en raffineren van grondstoffen is het niet zonder nadelen.

Zelfs zeer kleine hoeveelheden additieven of zwervers kunnen later ernstige problemen veroorzaken en de kwaliteit en bruikbaarheid van metaal drastisch veranderen. Om hoogwaardige, betrouwbare producten te maken waarin de materialen zich gedragen zoals verwacht is het daarom cruciaal om zwervers en sporenelementen in binnenkomende grondstoffen te controleren en te meten. Iets dat alleen kan worden bereikt met de juiste apparatuur. Onze nieuwste vonk OES-analysers, de OE750 en OE720, zijn daar het antwoord op en zorgen ook voor toekomstige flexibiliteit.

Als experts op het gebied van metaalanalyse betekent ons assortiment LIBS, XRF en OES dat onze PMI-toolbox met analyseapparatuur voor het testen van metaalsamenstellingen de oplossing voor u is.

Kom langs bij onze stand op Materials + Eurofinish + Surface 2021
We zullen dit jaar aanwezig zijn op de Materials + Eurofinish + Surface 2021 en we nodigen u uit om te komen kijken hoe onze oplossingen u kunnen helpen bij te blijven met deze nieuwe trends om uw activiteiten toekomstbestendig te maken, hoe die toekomst er ook uitziet.