Hieronder vind u antwoorden op de meest gestelde vragen (FAQ) over het werken met de LIBS analyser . Mocht u meer vragen hebben, neem dan contact met ons op.
Vulcan werkt op basis van een klasse III laser, waarmee een zeer kleine hoeveelheid metaal wordt ‘verdampt’ in een plasma. Een zeer gevoelige optiek vangt de vrijgekomen lichtbundel op en breekt deze op in de individuele lichtlijnen die uniek zijn voor elk meetbaar element.
In principe kan een Laser Induced Breakdown Spectrometer lichte elementen als koolstof meten in bijvoorbeeld laaggelegeerde staalsoorten of NiCr stalen. Echter is deze techniek nog niet ver genoeg doorontwikkeld, zodat er met één enkel lichtgewicht handtoestel het hele periodiek systeem kan worden geanalyseerd.
Er zijn altijd beperkingen. Een handheld LIBS analyser die koolstof kan analyseren is bijvoorbeeld minder goed in het analyseren van lage concentraties Cr, Ni of andere belangrijke legeringselementen. Dit heeft te maken met het optisch systeem. Hoe kleiner de optiek, des te beperkter is het aantal elementen kunnen worden gemeten. De Vulcan OPTIMUM+ LIBS analyser is bijvoorbeeld specifiek gebouwd voor het nauwkeurig analyseren van Aluminium legeringen en kan zelfs Li en B aantonen! Dit is weer niet mogelijk met de Vulcan EXPERT+ LIBS, die weer veel beter geschikt is voor allround PMI.
De Vulcan EXPERT+ laser analyser kan alle gangbare elementen, zoals Al, Si, Ti, V, Fe, Cr, Ni, Mo e.a. in de meest toegepaste legeringen analyseren. Met uitzondering van B, C, N, P en S. Dus voor het analyseren van koolstofstalen, het bepalen van de lasbaaarheid (CE of koolstof equivalent bepaling) adviseren wij een draagbare Optische Emissie Spectrometer; zoals de PMI Master SMART met UV-Touch probe.
Vulcan kan analyseren met minimale monstervoorbereiding, maar voor de beste resultaten op roestige of gecoate monsters raden wij u aan ze licht op te schuren met een hoge kwaliteit (niet-siliconen-gebaseerde) schuurpapier en veeg schoon om olie, vingerafdrukken of residu te verwijderen.
De snelste manier om de resultaten van je Vulcan-analyse af te drukken naar waar je ze nodig hebt, is door je Vulcan met het internet te verbinden en je Bluetooth-printer toe te voegen. Als u geen Bluetooth-printer hebt, u eenvoudig resultaten opslaan op een USB-stick en deze downloaden naar een pc om af te drukken.
De pull-down wordt geopend door de statusbalk op de gebruikersinterface met de vinger naar beneden te slepen. Vanaf daar u snel schakelen Wi-Fi in of uit.
- Tik om het scherm wi-fi-instellingen te openen.
- Tik in Wi-Fi-instellingen op de Wi-Fi-schakelaar om de Wi-Fi in/uit te schakelen. Wanneer Wi-Fi is ingeschakeld, ziet u het symbool in de statusbalk.
- TIP: Je wifi ook snel in- en uitschakelen vanuit het pull-down menu.
- Selecteer een netwerk. Alle beschikbare netwerken worden vermeld. Kies er een om verbinding mee te maken. Als u erop tikt, wordt een dialoogvenster geopend waarin u selecteren om verbinding te maken. Nadat u één keer verbinding hebt gemaakt, maakt u automatisch verbinding met hetzelfde netwerk als deze beschikbaar is. Als er een wachtwoord vereist is (er wordt een vergrendelingspictogram weergegeven boven het netwerkpictogram), wordt u gevraagd het in te typen.NB Het kan zijn dat het netwerk beschermd is. Raadpleeg uw netwerkbeheerder.
- Als u uw netwerk niet in de lijst ziet, tikt u op het pictogram Instellingen
- Selecteer Vernieuwen om opnieuw te scannen op beschikbare netwerken of Voeg netwerktoevoegen om handmatig netwerkgegevens toe te voegen.
De snelste manier om uw Vulcan-analyseresultaten te bereiken waar u ze nodig hebt, is door uw Vulcan met het internet te verbinden en uw ExTOPE connect cloud service-account te activeren. Meer informatie over ExTOPE Connect vindt u hier. Je hebt ook de mogelijkheid om resultaten op te slaan op een USB-stick en ze te downloaden naar een pc.
Eerst moet je je registreren voor een ExTOPE Connect account – lees hiermeer. Zodra u zich aanmeldt, ontvangt u een wachtwoord en wordt u gevraagd het serienummer van uw apparaat in te voeren. Als u een bestaande gebruiker bent, hoeft u alleen maar dezelfde stappen te volgen, maar selecteert u de optie om een apparaat toe te voegen aan een bestaand ExTOPE Connect-account. Voer eenvoudig de accountgegevens en het serienummer van uw apparaat in.
Controleer of de Vulcan-batterij volledig is opgeladen. Het opladen van de batterij duurt ongeveer 4-5 uur en je krijgt ongeveer 8-10 uur levensduur van de batterij met typisch gebruik. Uw Vulcan-pakket bevat twee batterijen om uw werkroutine niet te onderbreken. Het duurt ongeveer 30 seconden voordat je Vulcan aangaat. Je moet je pincode invoeren om toegang te krijgen tot je Vulcan. De standaardpincode is “1111”. Als de batterij is opgeladen en de Vulcan nog steeds niet wordt geactiveerd, neem dan contact op met onze service afdeling.
Als je metingen krijgt waarvan je denkt dat ze niet correct zijn, controleer dan eerst of je Vulcan schoon is en of je monster correct is voorbereid.
Wij raden u aan het meetvenster dagelijks te reinigen van stof en brandresten. Vulcan kan analyse met minimale monstervoorbereiding, maar voor de beste resultaten op roestige of gecoate monsters raden wij u aan ze licht zand met een hoge kwaliteit (niet-siliconen-gebaseerde) schuurpapier en veeg schoon om olie, vingerafdrukken of residu te verwijderen. Als u nog steeds denkt dat uw Vulcan misschien niet de juiste metingen geeft, gebruikt u het controlemonster in uw instrumentenpakket om een lezing te maken en deze te vergelijken met het voorbeeldcertificaat. Als uw Vulcan nieuw is, raden we u aan om in de toekomst een controlesample meting op te slaan om te controleren. Als het voorbeeld van de controle niet goed wordt gelezen, neemt u contact op met onze technische ondersteuning om verdere probleemoplossingsopties te bekijken.